Hakkımızda

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü,  Sanat Tasarım Fakültesi’ne bağlı, 4 yıllık eğitim veren ve eğitim dili Türkçe olan bir bölümdür.  

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünün akademik kadrosunun oluşumunda iki ana yapıya önem verilmiştir: 

  1. Türkiye’nin köklü üniversitelerinden mezun olmuş, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini sinema alanında tamamlamış, donanımlı ve deneyimli tam zamanlı Öğretim Üyeleri
  2. Sinema, dizi, reklam ve televizyon sektöründe yönetmen, senaryo yazarı, yapımcı, oyuncu, görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, kurgucu olarak çalışan ve sektörün ileri gelen isimlerinden olan Öğretim Görevlileri

Sinema TV Bölümünün ders programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu derslerde öğrencilerimizin her dönem yönetmenlik, senaryo yazarlığı, yapımcılık, görüntü yönetmenliği, kurgu gibi temel uygulama alanlarının yanı sıra sanat ve sinema tarihi ile ilgili gerekli kuramsal bilgiyi alması sağlanır. Seçmeli derslerde ise öğrencinin mezuniyet sonrası yoğunlaşacağı alanlar göz önünde bulundurularak o alanlara göre uzmanlık derslerine yönlendirilir. Böylece bütün mezun öğrencilerimiz, Sinema-TV alanına ait temel bilgiye hâkim olmakla birlikte, kendi istedikleri özel bir alanda uzmanlaşmış olurlar. 3 yıl alınan temel eğitimin ardından, son senelerinde yani 4. sınıfta mezuniyet projelerini gerçekleştirir ve yönetmen, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, yapımcı, sanat yönetmeni, kurgu operatörü, tv programcısı, film eleştirmeni olarak sektördeki ilk profesyonel adımlarını atmış olurlar. Bütün bu süreçte, her öğrenciye ilk yıldan itibaren bölümün öğretim elemanlarından bir hoca “Akademik Danışman” olarak atanır ve 4 yıllık eğitimi boyunca öğrencinin eğitim sürecinin yönlendiricisi olur. Buna ek olarak akademik kariyer yapmak isteyen ve lisans eğitimini yüksek-lisans ve doktora ile devam ettirmek isteyen öğrencilerimiz için gereken destek sağlanır ve yönlendirilir. 

Sinema-TV Bölümü, öğrencilerine verdiği eğitimde evrensel ilkeleri ilk sırada tutan ve uluslararası işbirliklerine oldukça önem veren bir bölümdür. Bu bağlamda CILECT (Üniversitemiz, Dünya Sinema Okulları Birliği’ne Türkiye’den kabul edilmiş tek üniversitedir), SEECS (Güneydoğu Avrupa Sinema Okulları Birliği) gibi uluslararası platformlar aracılığıyla öğrencilerimizin diğer ülke okulları ve öğrencileri ile sürekli iletişim halinde olması sağlanır. Buna ek olarak düzenlenen SEECS Uluslararası Kısa Film Festivali, Sine-Kültür Kısa Film Yarışması gibi etkinliklerle Türkiye’de ve dünyadaki sinema öğrencilerinin bir araya gelmesi ve karşılıklı projeler üretebilmesinin yolu açılır. 

Sinema-TV Bölümü’nün gerçekleştirdiği ve sürdürdüğü etkinlikler şu başlıklar altında toplanabilir:

Sine-Kültür Kısa Film Yarışması 
SEECS Uluslararası Kısa Film Yarışması 
Ulusal ve Uluslararası Film Festivallerine Katılım 
Film Yapım Yönetim Workshopları
Senaryo Workshopları
Görüntü Yönetmenliği Workshopları
Sinema Seminerleri 
Sektör Temsilcileri ile Söyleşiler
Sinema-TV Teknik Gezileri 
Sinema Kulübü Etkinlikleri 
Sinema ve Farklı Alanları Birleştiren Disiplinlerarası Çalışmalar


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 04/24/2020 - 14:13